OPG VESELIĆ

tel: +385 44 776 353 - mob: +385 91 600 5439 - e-mail: opg.veselic@gmail.com

Eko proizvodi

Eko proizvodiNa preradu svojeg voća i povrća odlučili smo se 2007. godine, prvenstveno zbog iskorištavanja onih proizvoda koji se nisu uspjeli u svježem stanju odmah plasirati na tržište.

 

Krenuli smo sa kuhanjem pekmeza i džemova prema tradicionalnoj recepturi naših baka Katice i Marice, dugotrajnim ukuhavanjem u loncima od svega nekoliko desetaka litara na domaćoj peći.

Iste godine smo osvojili nagradu na Festivalu pekmeza, džemova i marmelade u Dubrovniku, osvojili smo zlatnu medalju za proizvod Pekmez od šljive, te srebrnu medalju za Pekmez od šljive i zelene rajčice. Ponukani nagradom odlučili smo proširiti proizvodnju i izgraditi Pogon za preradu voća i povrća, koji smo 2008. godine registrirali pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. U Pogonu prerađujemo našu sirovinu, te za svaki proizvod imamo ekološku potvrdnicu, odnosno eko znak, što znači da su voće i povrće iz kontroliranog ekološkog uzgoja, da proizvodi NEMAJU konzervansa, želina niti bilo kakvih umjetnih dodataka.

U pogonu nam je najbitnija 100 %-tna higijena te vrhunska kvaliteta naših proizvoda. Stoga naše eko voće i povrće prerađujemo u suvremenom vakumskom uparivaču kapaciteta 200 l. Ovom tehnologijom naše pekmeze, džemove, ajvare i sl. kuhamo pri nižim temeraturama, ali uz smanjeni pritisak, na ovaj način se sačuvaju svi potrebni vitamini, minerali i ostali nutrijenti iz voća i povrća. Smanjeni pritisak u vakumskom uparivaču se održava na određenom nivou, time što se kondezirana para isisava iz kotla posredstvom vakum pumpe. Na ovaj način dobijemo željenu konzistenciju proizvoda bez dodavanja želina i drugih tvari za zgušnjavanje.

Na Festivalu pekmeza, džemova i marmelade u Dubrovniku ponovno smo sudjelovali 2011. godine i u znatno većoj konkurenciji na nivou cijele države osvojili brončanu medalju za Pekmez od šljive i brončanu medalju za Extra džem od dunja.

U našem Pogonu za preradu voća i povrća prerađujemo isključivo certificirane ekološke proizvode, dakle svaki proizvod ima eko znak.